Bak Bakalım Blogumda Var mı?

16 Kasım 2018 Cuma

Snowboard Nedir- Nasıl Yapılır


Bembeyaz karlarla bir araya gelmenin en keyifli aracılarından birisi olan snowboard, yaz mevsiminde sörf yapanların, kış mevsiminde sıkılmaları sonucu ortaya çıkıveren bir spor dalıdır. Her ne kadar kayak ve snowboard aynı gibi gözükse de aralarında ciddi farklılıklar vardır. Bakıldığında aralarındaki benzerliğin kayak ve snowboard fiyatları ve malzemelerin benzerliğinden kaynaklandığı söylenebilir. Snowboard malzemeleri kıyafetler açısından kayak malzemeleri ile benzerlik gösterse de ikisinde kullanılan ‘boardlar arasında farklılıklar vardır. 

Kayağı snowboard sporu yanında daha garantici, daha sakin olarak nitelendirebiliriz. Kayak sporunun yanına biraz macera tutkusu, biraz daha fazla hareket, bolca zıplama ve düşme ekleyince bu snowboard için doğru bir tanım olacaktır.
Snowboard kayak pistlerinde, dağlarda ve karda yapılabilir. Genellikle snowboard yapmak için önce kayak bilmenin gerektiği ön yargısı vardır. Fakat tıpkı ilk kez kayak merkezine gittiğinizde verilen hızlandırılmış eğitim gibi, snowboard için de eğitim verilmektedir. Snowboard yapmayı düşünenlerin, yani yeni başlayanların hazırlıklı olması gereken durumlar; bolca düşmek ve snowboard yapılan akşama, ertesi güne kendini daha iyi belli edecek kas ağrılarıdır. 
Peki, snowboard nasıl yapılır? Kayak merkezlerine ilk defa gittiğinizde büyük bir kısmın kayakla kaymaya çalıştığını görürsünüz. Eğer kendinize biraz güveniyorsanız daha fazla keyif alacağınız snowboard’u denemeye cesaret etmelisiniz. Snowboard başlangıç eğitimi, 2 saat başlangıç, 4 saat normal eğimde kayma, 2 saat teknik eğitim olacak şekilde ortalama 8 saat sürüyor. Manevraları daha hareketli bir spor olduğundan topuk ve parmak ucu dönüşleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu hem dengeyi sağlamayı hem de snowboard’un hakkını verecek şekilde hareketli yapılmasına olanak sağlıyor. Hafif eğimli tepelerde belli bir süre boyunca tekrarlanan bu eğitimlerin ardından tümsek sıçramaları ve seri dönüşlere sıra geliyor. 
Snowboard nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk cevap; vücudu tam anlamıyla kontrol ederek yapılmasıdır. Yön vermeyi ve board kontrolünü sağlayan ayaklar, dönüşleri sağlayan omuzlar ve bel ön plandadır. Snowboard yaparken dizlerin kırık olması, hızlanmak, dönüş yapmak istediğinizde inip kalkacak şekilde olması gerekir. Snowboard’da durmak için board’un altına kar biriktirip, sürtünmeyi artırmak gerekir. Burada yine vücudu etkin bir şekilde kullanmak esastır, piste enlemesine pozisyon alacak şekilde, board’un ucunu sola, sağa döndürerek board’un altına kar toplanır ve yavaşlayarak durulur. 
Güvenli ve keyifli bir snowboard deneyimi için snowboard malzemeleri eksiksiz olmalıdır. Gözlük, kask, snowboard botu, hava aldıran, pamuklu, termal özellikte kıyafetler, eldiven ve boyunluk ve elbette board. Snowboard eğitimi almaya karar verdiyseniz, gittiğiniz merkezden de snowboard malzemelerini temin edebilirsiniz fakat bu sporda profesyonelleşme konusunda kararlıysanız, malzemeleri kaliteli markaların ürünleriyle tamamlamanız daha iyi olacaktır. 
Kaza ve yaralanma riski en aza indirilen bir snowboard deneyimi için board seçiminin doğru yapılması çok önemlidir. Bu konuda profesyonel destek alarak, seviyenize göre genişliği 24-27 cm arasında, uzunluğu ise 140-165 cm arasında değişen board seçenekleri arasından kilo, boy ve cinsiyet unsurları da göz önünde bulundurularak seçim yapmak gerekir.
Tüm spor ekipmanlarında olduğu gibi snowboard fiyatları da kalite, boyut, desen gibi durumlara göre değişiklik göstermektedir.  Snowboard ürünlerinde kalitesiyle ön plana çıkan Capita, Union, Bataleon, Deeluxe gibi markaların bağlama aparatları ve snowboard fiyatları ortalama 2 bin TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Profesyonel destek alarak ayak numaranız, boyunuza uygun board’u rahatlıkla seçebilirsiniz. Eğer yapacağınız spordan alacağınız keyfe gölge düşmesini istemiyorsanız, malzeme seçimi konusunda kaliteli ürünleri tercih etmek, dolayısıyla bütçeyi geniş tutmakta fayda var. 






11 yorum:

  1. En merak ettiğim sporlardan biri kesinlikle :) Faydalı bilgi için teşekkürler . Takipteyim bloguma beklerim.
    https://beyazbegonvil.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bu kis Ada deneyecek. Biraz endiseliyim ama hocalar dikkat eder sanirim 😊

    YanıtlaSil
  3. Kar tatili yapmadığımız için bu sporla ilgilenme şansımız yok, ama rengarenk giysileriyle kayanları izlemek keyifli olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim öyledir Esracım ama ben yapmayı da isterdim...

      Sil
  4. Ah kar tatılıne gıtsem snow b. yapmasamda olur :D

    YanıtlaSil
  5. kayak yapmayı zor öğrendim buna asla cesaret edemem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında senin için daha mı kolay olurdu ki?

      Sil

Adsız yorumlar yayınlanmayacaktır, teşekkürler...