Bak Bakalım Blogumda Var mı?

25 Kasım 2016 Cuma

İzledim: Geliş(Arrival)

Bugün ya da hafta sonu sinemaya gitmeyi planlayanlar için birkaç gün önce izlediğim "Geliş" filmi hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum bugün.

Dünyanın 12 farklı noktasına farklı boyutlarda uzay gemisi iniş yapar. Uzaylıların dünyaya neden geldiği, ne istediği ve ne kadar kalacakları sorularını cevaplandırmaları içinse dilbilimci Dr. Louise Banks görevlendirilir.

Konusunu yukarıda açıkladığım film, daha önce izlediğimiz birçok uzaylı filminden farklı bir anlatıma sahip. Korku-gerilim-aksiyon ve hatta bilim kurgu tarzlarının dışında dram kategorisine de rahatlıkla girebilecek yapıda. 

Hikayenin gayet yavaş anlatıldığı film, özellikle sonlara doğru ciddi kafa yormayı gerektirecek detaylar barındırıyor. Olaylar, kronolojik şekilde anlatılmadığından olaylar ve durumlar içiçe geçmiş bir sarmal şeklinde izleyiciye sunuluyor. İşte bu nedenledir ki, filmi izleyenlerin bir kısmı filmi çok beğenmişken bir kısmı da filmden hoşlanmadığını üstüne basa basa dile getiriyor.

Açıkçası ben de "filmden hoşlanmayalar" tarafındayım. Filmde bazı konular gizemli gösterilmeye çalışılmış, ancak birbiriyle bağlantısı olmayan konular. "Dünyayı kurtarmaya gelen uzaylıların özellikle iletişimde bulunmak istediği(olayın öncesi var çünkü) Dr. Louise Banks ise neden 11 farklı nokta daha var? Özellikle bu kahramanın üzerinden gidilen filmde, kahramanın hayatı, uzaylılar ile farklı bir biçimde şekillenecekse neden bu iletişimin öncesi varmış gibi bir izlenim uyanıyor? Kahramanımız ve uzaylılar arasındaki iletişim sonrası bu iletişimin dünyaya kattığı şey ne? Neden bazı şeylerin şekillenmesi için bir canlının yok olması gerekiyor?" ve benzeri bir sürü soru işaretiyle sonlanan film, açıkçası bende hayal kırıklığı yarattı. Bir festivalde de gösterime giren 116 dakikalık film, Amy Adams'in başarılı oyunculuğu ve kaliteli müzikleri olmasına rağmen, ne yazık ki benim için vakit kaybı.

Hala vizyonda gösterimi süren filmi siz izlediniz mi, film hakkında siz neler düşünüyorsunuz?


10 yorum:

  1. Ben çok beğenenlerdenim. Uzaylılarla iletişime geçmeleri. Verilen mesajlar, zaman kavramı, aksiyonsuz ve anlamlı hikayesi baştan sona gönlümü çaldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik "zevkler ve tercihler" elbette Sinemcim :) Benim yukarıdaki soru işaretlerime de yanıtın olsaydı yorumunda biraz keşke. O zaman belki film hakkında düşüncelerimi de biraz değiştirmiş olurdun :)
      Sevgiler...

      Sil
  2. Bende izlemek istiyordum ama banada klasik Amerikan saçmalığı gibi geldi. Çekilmek için çekilen bir film gibi.. İyiki gitmemişim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Festivalde gösterime giriyorsa bi irkiliyorum ben zaten :)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. İzle tabii, herkesin görüşü farklı olacaktır :)

      Sil
  4. bu filmi çok merak edenlerdenim, ama vakit kaybı diyorsanız sinemaya gitmek yerine internete düşmesini bekleyeceğim =) elinize sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzle elbette Evrimcim, ama yukarıdaki soru işaretlerini çözersen lütfen beni de bilgilendir olur mu :)

      Sil
  5. Ben de hem olumlu daha çok da olumsuz yorum okudum o yüzden dvd falan seyrederim ya da netten bakarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, seveni de var filmi. Bir ara izle elbette :)

      Sil

Adsız yorumlar yayınlanmayacaktır, teşekkürler...