Bak Bakalım Blogumda Var mı?

5 Temmuz 2015 Pazar

Kinoa Nedir, Faydalari Nelerdir, Kinoali Yemek Tarifleri

Herkese mutlu pazarlar...

Bugün, geçtiğimiz ay, Ayışığı Organik tarafından denemem için gönderilen ve daha önce adını dahi duymadığım bir ürün hakkında öğrendiğim bilgi ve deneyimlerimi paylaşıcam sizlerle.

İnternetten yaptığım araştırmalara göre; 2013 yılında Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından "Uluslararası Kinoa Yılı" ilan edilen, son dönemlerde oldukça popüler ve sağlıklı bir ürün olan kinoa, Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkerinde yaygın olarak tüketilen bir tahıl türü.

Kinoa bitkisinin yemişlerinden elde edilen kinoa, besin değeri oldukça yüksek bir gıda. Yüksek oranda protein ve vücut için gereken tüm temel aminoasitleri içeriyor. A, B, C, D ve K vitaminleri ile fosfor, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum zengini kinoada kolesterol 0(sıfır).

Gluten içermediği için çölyak hastalarının da dostu olan bu gıda, lif oranı yüksek olduğu için hem uzun süre tok tutuyor, hem de sindirim sistemine de olumlu yönde fayda sağlıyor. Kinoanın, siyah, kırmızı ve beyaz renkte 3 farklı çeşidi bulunuyor.
Kinoa, neredeyse tadı ve kokusu olmayan bir gıda. Tat olarak çok çok hafif ve yemesi gerçekten çok keyifli. O kadar çok yerde kullanılabiliyor ki, onlarca tarifle lezzetli sofralar hazırlamanız mümkün. Pilav, çorba, salata, garnitür, ekmek, dolma içi gibi onlarca çeşit yapabilirsiniz.

Ben, siyah kinoadan kısır ve salata yaparak deneyimledim bu tadı. Her türlü çeşidini hazırlamadan önce mutlaka kinoayı yaklaşık 1,5-2 saat kadar bekletip içerisindeki "saponin" maddesinin acı tadını çıkarmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Denediğim tatlarla ilgili vereceğim tariflerimi ise yapması gerçekten çok kolay.

1- Kinoalı Kısır:
1 su bardağı kinoayı 2 saat kadar suda beklettikten sonra suyunu süzüp 1,5 bardak soğuk su ile haşladım. Suyunu çekince içerisine kimyon, tuz,karabiber, pulbiber ve sıvıyağ ekleyip iyice harmanladım. Başka bir kapta aysberg, domates, sivribiber ve salatalığı doğrayıp soğuyan kinoa karışımına bol ceviz ekleyerek güzelce karıştırdım. Gerçekten inanılmaz bir lezzet oldu. O günlerde bizde misafir olan ve yeni tatla denemekten hiiiç hoşlanmayan kayınpederim bile 2 tabak yedi desem :)

2- Tel Şehriyeli ve Kinoalı Salata:
Yine 2 saat kadar suda beklettiğim 1 su bardağı kinoa içerisine, haşlanmış tel şehriye, salatalık, sivri biber, biraz sıvıyağ ve tuz, karabiber, kırmızı biber ekleyerek güzelce karıştırdım. Bu tarifi özellikle et yemeklerinin yanında denemenizi tavsiye ederim.

Kabızlığa, kansızlığa, iyi gelen, kemik ve dişleri güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren, kalp sağlığını destekleyen, bahar alerjilerine, adet sancılarına, diyabete ve yüksek tansiyona iyi gelen bu harika lezzetle tanışmanızı önemle tavsiye ederim.

Üstelik bir iyi haber de Ayışığı Organikten; Temmuz ayı boyunca satın alacağınız kinoa için kargo ücreti ödemeyeceksiniz. Detaylı inceleme ve alışveriş içinse burayı tıklayabilirsiniz.





15 yorum:

  1. Bir ara kinoayı deneyeceğim. Gluten intolerans yaşayanlar için öneriliyor.

    YanıtlaSil
  2. Hiç duymadığım bir ürün. Deneyeceğim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle senin çok leziz işler ortaya çıkaracağına eminim ;)

      Sil
  3. çok işe yarayan faydalı bir bitki ama hiç yemedim şimdiye kadar aklıma gelmezdi doğrusu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönderilene kadar ben de bilmiyordum açıkçası. Ama, artık tüketiriz evde :)

      Sil
  4. Bir restaurantta tesadüfen tatmıştım ama kendim alıp birşeyler yapmadım henüz, merak ediyorum ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sitede ay sonuna kadar ücretsiz kargo ve fiyatı da zaten uygun, aklında bulunsun ;)

      Sil
  5. Kısırını yemiştim ve çok lezzetliydi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de ilk denemem kısırdan yana olmuştu. Bayıldım ben de :)

      Sil
  6. Sanırım gluten alerjisi olanlar tüketiyorlar sıklıkla. Ama tariflerde cezbedici. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sadece çölyak hastalarına indirgemek ek doğru değil sanırım. Çünkü, innaılmaz faydalı ve hepimizin ihtiyacı olan aminoasitleri fazlaca barındırıyor :)

      Sil

Adsız yorumlar yayınlanmayacaktır, teşekkürler...