Bak Bakalım Blogumda Var mı?

25 Temmuz 2014 Cuma

Bayramda da Tadınız Tuzunuz Kaçmasın

Dengeli tuz tüketimi ile ilgili toplumu sürekli bilgilendirmeyi misyon edinen Estuz, “Bayramda da tadım tuzum kaçmasın” diyenler için dengeli, hafif ve lezzetli yemek tarifleri hazırladı.

Bayram deyince aklımıza hep neşe, mutluluk ve sevdiklerimizle beraber olduğumuz lezzet dolu, bereketli sofralar gelir. Türk misafirperverliği bayramlarda daha da kendini gösterir. Her ziyaret farklı bir lezzetle tanışmak demektir. Her ikramda yeni bir lezzet yolculuğuna doğru yol alırken, ölçüyü kaçırmak için de karşı konulmaz cazip fırsatlar getirir.

Halbuki dengeli beslenme hayatın her döneminde olduğu gibi Ramazan Bayramında da büyük önem taşımaktadır. Özellikle sıcak ve uzun Ramazan günlerinde vücudumuzdan kaybolan su ve tuzu karşılama ihtiyacı içindeyken… Bu nedenle evimizde ya da bayram ziyaretlerimizde yediklerimize dikkat etmeli, aşırıya kaçmamalı, dengeli beslenme ilkelerini unutmamalıyız.

Dengeli tuz tüketimini kendine misyon edinen Estuz, “Bayramda da tadım tuzum kaçmasın” diyenlere hafif yemek tarifleri öneriyor. Bu tariflerle bayramda misafirlerinizi daha dengeli ama lezzetli yemeklerle ağırlayabilirsiniz.

Estuz’un bayrama özel hazırladığı sağlıklı yemek önerileri şöyle;

ESTUZ Baharatlı Deniz Tuzu ile Marine Edilmiş Çıtır Tavuk

Malzemeler: Estuz Baharatlı Deniz Tuzu, Yarım kg Tavuk Göğüs Fileto, 3 yumurta, 1.5 su bardağı un, 1.5 su bardağı galeta unu, kızartmak için sıvı yağ, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 diş ezilmiş sarımsak ve 1 yemek kaşığı limon suyu.

Hazırlanışı: Tavukları ince şerit şeklinde kesin. Derin bir kaseye zeytinyağını, ezilmiş sarımsakları, limon suyunu ve Estuz Baharatlı Deniz Tuzunu ekleyip karıştırın. Bunlara tavukları da ekleyip tekrar karıştırın. Üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında 3-4 saat bekletin. Unu ve galeta ununu ayrı kaselere aktarın. Yumurtaları ayrı bir kaseye kırın. Üzerine az miktarda Estuz Baharatlı Deniz Tuzu ekleyip çırpın. Dinlendirdiğiniz tavukların üzerindeki fazla sosu alın. Önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulayın. Önceden kızdırdığınız sıvı yağda orta ateşte kızartın. Fırında yağsız kızarttığınız patates ile birlikte salatalık ve havuçla süsleyerek ikram edin. Afiyet olsun…



ESTUZ Baharatlı Deniz Tuzu ile Rokalı, Narlı Patates Salatası 

Malzemeler: Estuz Baharatlı Deniz Tuzu, 5 adet Patates, 1 demet Roka, Dereotu, Maydanoz, 2-3 dal Taze soğan, Konserve Mısır (isteğe bağlı), Nar, zeytinyağı ve limon suyu.

Hazırlanışı: Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın, soyun. Soğuduktan sonra salata kasesine doğrayın. Yeşillikleri yıkayın ve ince ince kıyın. Zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın ekleyin. Estuz Baharatlı Deniz Tuzunu ekleyin. Bütün malzemeyi harmanlayın ve nar taneleri ile servis edin. Afiyet olsun…



Akçakız Böreği

Malzemeler: 1 çay kaşığı Estuz Rafine İyotlu Sofra Tuzu, 1 paket Çerkez Peyniri, 1 paket Trabzon Tereyağı, 1 paket Süzme Yoğurt, 5 adet yufka, 1 adet yumurta, 1 şişe soda ve 1 çay kaşığı çörek otu.

Hazırlanışı: Yufkalarınızı tezgaha serin. Tavada yakmadan erittiğiniz Trabzon tereyağını yufkaların üzerine fırçayla sürün. Bir kasede çırparak ve 1 çay kaşığı Estuz Rafine İyotlu Sofra Tuzu ekleyerek hazırladığımız yumurta, soda ve yoğurduğunuzdan oluşan harcı yufkaya iyice sürün. Yufkayı ikiye katladıktan sonra ortasına Çerkez peyniri koyun. Yufkayı rulo yaparak kendi etrafında sarmal yapın ve gül şekline getirerek üzerine yumurta sarısını da sürdükten sonra 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun…




2 yorum:

  1. harika bir tarif haşhaş ilavesi nasıl olurdu acaba akçakız böreğine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki biraz ağır olur gibi ama, bilemedim ki :)

      Sil

Adsız yorumlar yayınlanmayacaktır, teşekkürler...