Yeni bir haftadan daha hepinize merhaba. Umuyorum, bu hafta hepimiz için neşe dolu, verimli ve sağlıklı geçer.
Haftanın ilk yazısı; "Yar Bakliyat" markasına ait, aslında çok sağlıklı ancak, mutfaklarımıza yeni yeni girmeye başlayan karabuğday ile ilgili.
Diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezitenin yanısıra gluten alerjisi bulunan ya da çölyak hastaları için sağlıklı besinler arasında yer alan karabuğday; bulgura benzeyen tada ve üçgen şekle sahip. Karabuğday, yüksek oranda bakır, manganez, magnezyum, lif fosfor ile B ve E vitaminleri içeriyor.
Geçtiğimiz aylarda, Ayışığı Organik tarafından sıkıca ve sapasağlam
paketlenmiş bir şekilde elime geçen karabuğday ve ununu daha önce hiç
denememiştim.
Tadı itibariyle daha çok bulgura benzediği için bulgurla yapılan hemen hemen tüm tarifleri karabuğday ile deneyebilirsiniz. Pilav, salata ve ezogelin çorbası denemelerim içerisinde ev ahalisinin favorisi karabuğdaylı ezogelin çorbası olunca sıklıkla bu şekilde tükettik karabuğdayı.
1 kg.lik paketlerde satılan karabuğdayı buradan detaylı inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.
Yüksek proteine sahip, iyi bir zayıflama besini olan karabuğdayın ununu ise kek ve ekmek yaparak deneyimledim.
Bildiğimiz ve en basit haliyle un yerine karabuğday unu ile yaptığım kek, itiraf etmek gerekirse tat olarak biraz farklı. İnternette, tatlı türünde ve karabuğday unundan çok fazla tarif var; fakat açıkçası, bu unu ekmek yaparak tüketmek daha lezzetli geldi bana.
Bunlar da neredeyse lokmalık yaptığım ekmeklerim. Zayıflamaya yardımcı bu unla yaptığım ekmekleri severek tükettim. Tarifi ise çok kolay:
Malzeme:
1 su bardağı karabuğday unu,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı süt,
1 yumurta,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 paket kabartma tozu.
Yapılışı:
Süt ve mısır ununu karıştırın, yumurta ve yağı ekleyip çırpın. Üzerine karabuğday unu, tuz ve kabartma tozunu ekleyip karıştırmaya devam edin. Koyu kıvamlı olan hamuru yağlanıp unlanmış kalıba dökün, 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk. pişirin.
Karabuğday ununu detaylı incelemek ve alışveriş yapmak için burayı tıklayabilirsiniz.
Çok merak ettim tadını..
YanıtlaSilBiraz ağır bir kokusu var, onun dışında tadı gayet güzel :)
Silellerinize sağlık. uyguladığım diyette karabugdaya cok yer veriyorum. en sık kullandığım tarif ise etli dolma da pirinç yerine karabuğday koyuyorum. Nasıl lezzetlı oluyor anlatamam..
YanıtlaSilEvet dolmalada da çok güzel oluyormuş, kızıma mercimek çorbası yapmaktan pek farklı çeşit deneme şansım olmadı. Çorba içerisinde çok sevdi çünkü :))
SilAnnem cok sık kullanmaya basladi bende o vesile ile tanistim en sık ekmekte kullaniyor gercrktende lezzetli oluyor beyaz ekmekten iyidir ;)
YanıtlaSilTabii, beyaz ekmekten çok çok daha sağlıklı :)
SilMerak ettimm açıkcası...
YanıtlaSilDenemenizi tavsiye ediyorum o halde :)
Silhiç denemedim ama buğday tek başına sevdiğim bir tat değil benim..
YanıtlaSilÇeşitli harçlarla değişik poğaçalar da yapılıyor, kokusu biraz farklı ama lezzetli ve sağlıklı :)
Silununu denemek isterim
YanıtlaSilSitenin adresini biliyorsunuz ;)
SilBöyle güzel ürünler mutfağımıza daha sık girmeli bence de. Ekmek olarak çok daha güzel oluyor. Daha öncede değirmende çektirip,organik un almıştım. Açma börek yaparken doğru dürüst açılmadı. Ama ekmek mükemmel olmuştu.
YanıtlaSilEvet, böre çörekte değil ama ekmek olarak çok başarılı olabiliyor bu tür ürünler...
SilKara buğday unu ile esmer un aynı şey mi? Öyleyse uzun zamandır mutfağımızda kendisi eğer değilse de bakılacak, satın alınacak baksana faydalarına. Hayır benim yaş da geçiyor artık ihtiyarlıyorum şaka bir yana da sağlıklı beslenme şart özellikle günümüz koşullarında :)
YanıtlaSilBildiğim kadarıyla farklı şeyler Dilekçim. Hep birden ihtiyarlıyoruz, özel bakım şart ;)
SilEn sağlıklısı... Kurabiyeler leziz görünüyor.
YanıtlaSilKesinlikle. Minik ekmeklerimdi onlar benim, tıpkı kurabiye gibi görünüyor değil mi :)
SilKarabuğday ununu henüz deneme şansım olmadı.. Ama ilk fırsatta deneyeceğim :)
YanıtlaSilÖzellikle ekmek yapmanı tavsiye ederim ;)
SilAğır kokusu yok insanları denemesini geciktiriyor bu yorumlar ben çok çekimser davrandım kesinlikle çok lezzetli bildiğimiz klasik bulgur tarifi uygulandığında , salatalarda yoğurtlu Nasıl tercih edersen et lezzette sahada lezzetli olduğunu düşünüyorum
YanıtlaSilKişiden kişiye değişiyor koku hassasiyeti, bana da ağır geldi mesela :)
SilAfiyet olsun, aynen katılıyorum lezzet mükemmel...
Henüz hiç denemedim...
YanıtlaSilSanırım senin damak tadına pek uygun değil bu Nilgüncüm :)
Sil