Sayfalar

19 Kasım 2013 Salı

Bebeklerde Gaz Sancısına Kesin Çözüm

Not: Planlanmış posttur.

Bebeğimiz doğduğu andan itibaren hepimiz biraz yorgun, biraz ağrılı-sancılı ama mutlu, huzurlu ve gururlu anneler olup çıkıyoruz. Eğer ilk anneliğiniz ise her ne kadar okuyor, araştırıyor, soruyor ve herşeyi öğrendiğinizi düşünüyorsanız da bir yerde mutlaka takılıyorsunuz :) Hayatımıza dahil olan o muhteşem varlık sayesinde sudan çıkmış balığa dönebiliyorsunuz :)
Bebeklerin az ya da çok gaz sancısı çekeceğini hepimiz biliyoruz. Sindirim sistemi henüz çoook çok hassas ve tam olgunlaşmamış olan miniklerimizi o dönemde minimum gaz sancısıyla atlatabilmesi için neler yapabileceğimizi az çok biliyoruz:

1-Herşeyden önce gaz yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Sütünüz aracılığıyla tükettiğiniz gıda sayesinde bebeğinizde gaz oluşuyor,
2- Bebeğinizin karnını doyurduktan sonra mutlaka ama mutlaka gazını çıkarın,
3- Bebeğinizi kucağınızda hafif hoplatarak pış pışlayın,
4- Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve bacaklarıyla bisiklet hareketi yaptırın,
5- Bebeğinizin karnına masaj yapın,
6- Bebeğinizi, dizlerinizin üzerinde yüz üstü yatırın ve sırtına masaj yapın,
7-Sırt üstü yatarken bebeğinizi bir sağa bir sola çevirin,
8- Ilık suda banyo yaptırın,
9- Sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı dolusu kimyonu karıştırıp için. Sütünüz aracılığıyla bebeğinizin gaz sancısı çekmesini önlemiş/azaltmış olursunuz,
10- Hem siz rezene çayı içerek bebeğinizin rahatlamasını sağlayın, hem de bebeğinize 1-2 çay kaşığı içirin. Böylelikle bebeğinizin derin uyumasına katkıda bulunmuş olursunuz.

Özellikle erkek bebeklerde 3. haftadan itibaren daha sık görülen gaz sancısını Gökçe'de şiddetli bir şekilde yaşadık. Ne kadar dikkat edersem edeyim, Gökçe mutlaka öğün sonrası gaz sancısı çekti. Yukarıda yazmış olduğum tüm önerileri denemiş olmama rağmen Gökçe'de tam anlamıyla işe yaramadı. Saatlerce gaz sancısı çekmesi, beni de hayli yıprattı.
Ne yapacağımı internette biraz daha araştırdığımda saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi ve elektrikli süpürge gibi yüksek ses çıkaran makineleri, gaz sancısı çeken bebeklerin yanında çalıştırdığımızda gaz sancısının hafifleyeceği bilgisini okudum. Uygulama yaptığımda gerçekten de Gökçe'nin diğer uygulamalara nazaran biraz daha kısa sürede sakinleştiğini ve rahatladığını farkettim. Fakat yine de tam anlamıyla sancıyı kısa sürede kesecek bir uygulamaya rastlamamıştım. Ta ki, kuzenimin önerisini duyuncaya kadar...
Kendi bebeğinin yoğun gaz sancılarını anında kestiğini söylediğinde hemen eşime aldırdım ben de.
Aktarlarda, adaçayı ya da sıklıkla acı elma yağı adıyla satılan bu yağı, Gökçe'nin şiddetli gaz sancısı çektiği birgün denedim. İnanılmaz ama, 10 dakika sonra Gökçe etrafa gülücükler saçıyordu :) Üzerimden nasıl bir yük kalktı, anlatamam. Sonraki gaz sancısı nöbetlerinde de bu yağı kullandım ve bebeğim çok kısa sürede sancıdan kurtuldu.
Uygulama çok basit; gaz sancısı çeken bebeğinizi sırt üstü yatırın, elinize aldığınız birkaç damla yağı, karnına saat yönünde masaj yaparak yedirin. Ayrıca, bebeğinizin ayak tabanına da sürmeyi ihmal etmeyin. Dikkat: Birkaç damladan fazla kullanmayın, bebeğinizin cildi tahriş olabilir. Ayrıca bu yağ, harici kullanım için.

Siz, bebeğinizde oluşan gaz sancılarını gidermek için hangi yöntemleri uyguluyorsunuz???

 

2 yorum:

  1. rezene anason çayı gibisi yok. paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anason bebeklere pek önerilmiyor artık. Ben teşekkür ederim :)

      Sil

Adsız yorumlar yayınlanmayacaktır, teşekkürler...